Formula 1'in ticari haklarını elinde bulunduran FOM, Tv ekipleri ve kameramanların güvenlikleri gerekçesiyle pit alanını tüm seanslar boyunca yasakladı.
Geçtiğimiz haftasonu Nürburgring pistinde gerçekleştirilen Almanya GP'inde Red Bull Racing pilotu Mark Webber'in lastiğinin fırlamasının ardından kameraman Paul Allen'in ağır yaralanmasıyla sonuçlanan olayla birlikte FIA'nın aldığı önlemler yerine ise aşağıdaki maddeler gerçekten çok daha yapıcı ve işe yarar durumda gerçekten.
* wired.com'un Autopia haberlerine göre Tv Ekiplerini Korumanın 9 Yolu :
- Kasklar: Pit alanında herkesin kask takması zorunluyken niçin medya ekiplerine en değerli bölümleri olan başlarını korumak için kask taktırılmıyor? Kameramanlara özel yüzü açık özel tasarımlı bir kask yapılmalı.
- Tulum & Dolgu: Bunun için birçok yöntem uygulanabilir.Örneğin tüm pit görevlileri yanmaz tulumlar giyerken medya mensuplarına da benzer özellikte kıyafetler tasarlanıp zorunlu hale getirilmeli.Ayrıca MotoGP'de de olduğu gibi omuz, göğüs, diz, boyun korumalı dolgulu tasarlanan kıyafetlerle vücut zırhı oluşturulmalı.
- Maket Adam: Eğer bu durum FIA için çok riskliyse, etrafı tamamen çevrili gerçek insan ölçekli kabarcıklı bir maket adam ve kamera sabitleyicisi ile hile yolu seçebilir.
- Büyük ve Değişik Bir Kutu: Araç pite girdiğinde aracın ve pit ekibinin üstüne inen, onları ve aynı zamanda diğer yarışçıları da güvende tutan, büyük ve şeffaf bir kutu ile güvenlik çemberine alınması.Bijon tabancası vb gerekli araçlar için de birkaç çentik ve delik açılmasıyla tasarlanabilecek ve ayrıca sponsorlar için de yeni bir reklam alanı oluşturulabilecek tasarımıyla yeni bir pazarlama alanı da geliştirilmiş olunabilir.
- Sensörler: Malum F1 araçları bir yolcu jetinden çok daha fazla sensöre sahip.Peki neden lastiğin doğru ve sıkı bir biçimde takıldığını gösteren bir sensör yok? Sonuçta metalden metale tanımlanan bir devre.Eğer bir MacBook bile bunu gerçekleştirebiliyorsa milyon dolarlık bir F1 aracı neden yapamasın?
- Örümcek Kameralar: Eğer Ecclestone ve ekibi gerçekten medya mensuplarını kazalara karşı önlemek istiyorsa niçin Amerikan Futbol Ligi'nde olduğu gibi teller üzerinde hareket eden uzaktan kontrol edilebilen kameralar kullanmıyor.Bu sistemin daha iyi bir çekim ve kapsama alanı içerdiği bilindiği gibi medya mensupları için hiçbir risk taşımadığı da bilinmekte.
- Asansörlü Kişiler: Her kameraman uçuş çekimi için tellerle çevrili vücut koşumu ile donatılmış ve iki kişi tarafından kontrol edilen bir asansör sistemi ile çekim yapar.Daha yakın çekimler ve milisaniyeler içinde çok daha iyi görüntüler elde edilebilir.
- WiFi Bağlantılı Pit Ekibi: Her ekip üyesi kendi kaskına yayın anında erişilebilir bir video kamera monte edebilir ve böylece ekstra kazanç da elde etmiş olur.Zaten F1 uygulaması için yılda 30$ gibi bir ücret ödendiği düşünülürse 5$ gibi bir meblağ daha ödenerek 100 farklı ekip üyesi arasında görüntü değişikliği gibi de farklı bir deneyim yaşatılabilinir.
- Robotlar: Telebulunur robotlarla HD cameraların yerleştirildiği uzaktan kumandalı ya da otonom sistemler.En kötü durum olarak saniyeler içinde parçalanabilir :)
- Ender MAZI -
1 yorum:
hepsi iyi hoş da o büyük ve değişik kutu gerçekten çok değişikmiş :D canlandırması pek kolay olmadı :D
Yorum Gönder
Yorumunuz için teşekkürler.