• RSS
  • Pinterest
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+ F1PARK
  • Youtube

Yarış Kontrol

Posted by éndér_48 on Cuma, Mart 27, 2009 No comments

Grand Prix haftasonu boyunca, yarış kontrolü Formula 1'in kalbini oluşturur, antreman, sıralama turları ve yarış seansının bütün bölümlerini denetleme ve görüntüleme sorumluluğu yarış kontrol ünitesindedir.

Etkinlikler farklı pistler arasında değişkenlik gösterir fakat hepsi FIA Yarış Direktörü'nün olmazsa olmaz birkaç kilit özelliklerine sahiptir ve imkan tanır ve çalışanlar güvenliği, yasallığı ve programı koruyarak doğru kararı verirler.
Ekranlar Kapalı Devre Televizyon (CCTV) sistemini sayesinde pistin her bölümünden görüntüler sağlar. Bu sayede sorunun nerede olduğu hızlı bir şekilde belirleni ve olaya müdahale edilir.
Süre tutma verileri de aynı bilgi akışı sayesinde takımlara verilir (ve aynı bilgiler Formula 1.com'un 'Live Timing' bölümünde de yarış boyunca yayınlanır) Bununla birlikte ek olarak Yarış Direktörü daha fazla ek bilgiye ulaşabilir, pit alanındaki hız kontrol radarı gibi ek bilgiye ulaşabilir ve böylece kurallar dahilinde bütün seansların güvenli bir şekilde koşulmasına olanak sağlar.
Bununla birlikte görevliler, güvenlik aracı, sağlık aracı ve sağlık merkezi ile telefon ve radyo bağlantısı sağlanır böylece büyük bir olay yaşandığında Yarış Direktörü ilgili kişilerle direkt olarak bağlantıya geçebilir. Güvenlik aracının gerekli olduğu anda piste girmesini ve aynı önemde doğru zamanda pistten ayrılması ile ilgili kararların sorumluluğu da Yarış Kontrolü'ne aittir.
Yarış Direktörü ayrıca diğer FIA personeli ve yerel pist görevlileri tarafından desteklenir. Yarış kontrol sorumluluğunun en hayati bölümü yarışı yönetimini sağlayan sportif yönetmeliği ya da kuralları çiğneyen pilotları denetim altında tutmaktır. En çok uygulanan ceza ise pit alanında hız limitinin aşılmasıyla verilen 'pitten geçme cezası' (pilotlar pit alanıda durmaksızın geçerler)
Daha karmaşık kontrol sorunu ise kaza anında ya da araçlar arasında temas yaşandığında hangi pilotun hatalı olduğunu konularda yaşanır. Bu tip durumlarda ise olaylar artık yarışın sonunda değerlendirilir ve böylece takımlara pilotlarının davranışlarını savunma hakkı tanınmış olur. Çok ciddi bir olay meydana geldiğinde ya da pist koşulları tehlikeli bir hal aldığında (örneğin yoğun yağıştan dolayı) yarışın dururulması gerektiği ile ilgili kararın verilmesi yarış direktörünün sorumluluğundadır.

Kaynak: TurkiyeF1.com

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler.

 



  • Instagram
  • - Pit Babes -