• RSS
  • Pinterest
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+ F1PARK
  • Youtube

Cosworth, Rekabetçi Bir Motor Sözü Verdi

Posted by éndér_48 on Salı, Temmuz 21, 2009 No comments

Formula 1'in yeni takımları, 18.000 dev/dak'da çalışmak için yeniden düzenleniyor olmasına rağmen Cosworth motorlarının rekabetçi olacağına inanıyor.

Cosworth'a başlarda motorlarının 2010 sezonunda 20.000 dev/dak'da çalışması için FIA tarafından izin verilmişti. Bu, daha geliştirilmiş olan şu anki üreticiler karşısında dezavantaj yaşamaması nedeniyle düşünülmüştü.

Bunun yanında ayrı bir seri kurma tehdidi sonrasında kurallarda geriye dönüş ile küçük takımların elinde bulunan ayrıcaklıkların çoğu ortadan kalktı.

Ve sezon öncesinde şu anki üreticilerle bir itilafa düşmemek için Cosworth, ilk öne sürülenin yerine 18.000 dev/dak'lık sınırı kabul etmeyi teklif etmişti.

Bunun yeni takımlar Manor Grand Prix, Campos Meta1 ve Team US F1 için performans açısından bir kayıp olacağı öne sürülürken Cosworth, bu hamle ile aslında faydalar sağlanacağında ısrar ediyor.

Coswort'un CEO'su Tim Routsis: "Potansiyel gerginliği ve anlaşma maddelerinde muhtemel itilafı ortadan kaldırmak için 18.000 dev/dak sınırını teklif ettik"

"Yeteri kadar erken başlama sayesinde motorun bütünüyle rekabetçi olacağına inanıyorduk"

"Bana göre takımlar, motorun yeniden düzenlenmesi ile herhangi bir rekabet eksikliği yaşamayacak. Eğer bir fark olacaksa da bu, sıcaklığın yağa daha az karışması nedeniyle faydası bile olacaktır. Böylece de radyatörler daha küçülecek ve drag etkisi azalacaktır."

"Ayrıca bir motorun daha hızlı dönmesi ile sürtünmenin üstesinden gelmek için daha fazla yakıt harcanır. Bu yüzden devirleri düşürmek, yakıt verimliliğini geliştrir"

Cosworth, 18.000 dev/dak esasına göre olan yeni CA2010 güç ünitesinin motor performansını ayrıntılı olarak simulasyonda değerlendirdi ve sonuçlar, şu an F1'deki motorların çoğu kadar rekabetçi olduğu yönünde.

Ayrıca Cosworth, bazı FOTa takımlarının zorladığı her sezon araç başına sadece 5 motorla kendisini sınırlandırmasının herhangi bir telafiyi gerektirmeyeceğini söyledi.

Bu karar, Cosworth'un üreticilere ve FIA'ya, gelecek sezonun öncesinde motor ömürlerini çarpıcı derecede uzatamayacağı bilgisini verdikten sonra geldi.

Routsis: "Devri 18.000'e düşürme konseptinden tamamıyla memnunuz ama motorları teslim etmeden önce sınırlı süremiz var"

"Motorları yeniden düzenleyip ömürlerini arttırmak için yeterli zaman yok. Bu yüzden 8 adet motorda kalmamız gerekiyor."

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler.

 



  • Instagram
  • - Pit Babes -